Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] aby w Twoim codziennym menu były świeże owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz zdrowe tłuszcze. Zdrowy tryb życia to nie tylko aktywność fizyczna i odpowiednia dieta, ale także profilaktyka w postaci badań kontrolnych. Raz do roku odwiedź lekarza rodzinnego, który zleci Ci podstawowe badania krwi. Podsumowanie Praca siedząca może [...]
W sportach wytrzymałościowych, takich jak bieganie, dieta zawodnika odgrywa kluczową rolę. Biegacze poddają swoje ciała intensywnemu wysiłkowi, co prowadzi do zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze i poszczególne substancje biologicznie aktywne. Często optymalizacja efektów treningu oraz samopoczucia wymaga suplementacji związkami o [...]
Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]
[...] do zainteresowania się odpowiednimi działaniami, aby poprawić ich zdrowie. Najczęstszymi przypadłościami, które wpływają na ich pracę to wrzody, nieodpowiednio zbilansowana dieta, brak odpowiedniej ilości błonnika w diecie. Aby skutecznie zadbać o ich funkcję, trzeba podejmować kroki, które będą ograniczały ich przeciążenie, nieprawidłowe [...]
Jednym z częściej pojawiających się problemów, szczególnie u osób szczupłych, z szybkim metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal [...]
[...] sobie nie pomagamy, a naprawdę możemy poważnie zniszczyć swój układ hormonalny. Ponadto całe te zabiegi na wyeliminowanie cholesterolu poprzez żywność są ironiczne, ponieważ dieta ma tylko w około 20% wpływa na jego całkowity poziom. Inne substancje Ostatnią grupą, o której należy wspomnieć, są substancje, które mają bezpośredni wpływ na [...]
[...] o regularnym uczęszczaniu na siłownię. Kupujesz ubrania i buty treningowe, które... po pewnym czasie zaczynają zbierać kurz. Jeżeli twoje noworoczne postanowienie, w tym dieta i siłownia skończyły się szybciej, niż się zaczęły, oto kilka wskazówek jak być wytrwałym oraz nie tracić motywacji po jednym dniu. Wyciągaj też wnioski z zarzuconych [...]
[...] spalanie kalorii o kilkadziesiąt kalorii, to szybko można sobie odpowiedzieć na pytanie, dlaczego wraz z wiekiem tak łatwo przybieramy na masie. Trening siłowy i stosowna dieta są tutaj doskonałym narzędziem, które może opóźnić ten proces. Jeżeli trenujesz ciężko i jesz odpowiednio dużo białka i kalorii, to masz szansę nawet zbudować trochę [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Wirusy wywołujące infekcje sezonowe nie wzbudzały w nas dotąd szczególnego zaniepokojenia. Dopiero w ostatnich miesiącach dotarła do powszechnej świadomości stara prawda, że w pewnych sytuacjach wirusy mogą sprzyjać rozwojowi ciężkiego zapalenia płuc, szczególnie u osób w wieku podeszłym i z poważnymi problemami zdrowotnymi, współistniejącymi z [...]
Infekcje dróg oddechowych mogą utrudniać funkcjonowanie w wielu sytuacjach życiowych, takich jak m.in. praca czy aktywność zarówno fizyczna, jak i umysłowa. W skrajnych przypadkach, takich jak wyraźnie obniżona aktywność układu odpornościowego, infekcje mogą być nawet śmiertelne. Zapobieganie infekcjom Mając na celu utrzymanie stanu zdrowia oraz [...]
[...] ochronie komórek wątroby. Dzięki zdrowej wątrobie można z kolei liczyć na sprawny przebieg procesów metabolicznych, trawiennych i wydalniczych czy immunologicznych. Zdrowa dieta Odpowiednio zbilansowana dieta musi spełniać warunki bezpiecznej wysokości podaży konkretnych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dla optymalizacji [...]
[...] pamiętać? Trening siłowy jest skutecznym narzędziem wzmacniającym kości. Rozpoczęcie treningów powinno być skonsultowane z lekarzem, czy nie ma przeciwwskazań medycznych do jego wykonania. Trening siłowy powinien być uzupełniony treningiem cardio. Odpowiednia dieta i suplementacja skutecznie wspomagają utrzymanie zdrowych i wytrzymałych kości.
Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]
Czy może tak być, że jeden produkt spożywczy może wspomagać dwa, tak przeciwstawne cele, jakimi są dieta redukcyjna i dieta nastawiona na przyrost masy mięśniowej? Dieta redukcyjna wymaga deficytu kalorii, a mięśnie buduje się najlepiej wtedy, gdy kalorii jest w nadmiarze… Okazuje się, że mądrze wykorzystane awokado, może być cennym dodatkiem [...]
[...] znajdziesz mnóstwo porad kulinarnych, które mogą stanowić dla Ciebie niezłą inspirację. Dzięki temu nie pokona Cię rutyna. Nie zapominaj o witaminach Choć zróżnicowana dieta wegańska może Ci zapewnić większość składników odżywczych, to i tak warto pilnować, aby były to odpowiednie ilości, szczególnie jeśli chodzi o białko, żelazo, a także [...]
Szafran (Crocus sativus L.) jest używany jako przyprawa ze względu na swoje właściwości barwiące i smakowo-zapachowe. Był również stosowany w medycynie tradycyjnej do leczenia różnych chorób. Głównymi składnikami chemicznymi odpowiedzialnymi za te właściwości są krocyna, krocetyna i safranal. Wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej, w [...]
Całokształt danej diety często opisuje się słowami, które pozwalają w łatwy sposób odnieść się do właściwości danego stylu żywienia. Na przykład „keto” mówi się o dietach o znikomej zawartości węglowodanów, „wege” to styl życia wykluczający spożywanie odzwierzęcych produktów spożywczych, a „IF” odnosi się do spożywania swoich jadłospisów w [...]